• Vrtić Mala Škola
    Dobro došli u Malu školu
    gde podstičemo lični rast i razvoj dece
    obezbeđujemo boravak dece na svežem vazduhu
    primenjujemo elemente Montesori programa
    vaspitavamo sa velikom posvećenošću i ljubavi

Upis u vrtić

Dokumentacija

Upis u vrtić traje čitave godine i sprovodi se kroz prijavu i ispunjavanja upisnice i sklapanja ugovora. Dokumentacija potrebna za upis deteta:

Predškolska ustanova Mala škola

Vrtić Mala škola - kutak za igru, druženje i učenje

Adaptacija

S obzirom na to da je u većini slučajeva upis deteta u vrtić prvi put kada se dete odvaja od roditelja (najčešće majke) adaptacija je proces koji se vrlo pažljivo planira i sprovodi uz prisustvo roditelja i podršku vaspitača. Adaptacija je često praćena uz plač deteta koje sasvim prirodno reaguje na izlazak iz prijatne porodične atmosfere i ulazak u nepoznat kolektiv na koji mu je potrebno vreme da se privikne i upozna ga.

Pitanja koja najčešće muče roditelje su: da li njihovo dete plače, koliko dugo plače, da li se igra sa ostalom decom, kako će se uspavati bez prisustva majke (dojenja), da li odbija hranu i dr. Ono što je bitno je da roditelji budu svesni toga da je izvesna doza straha od odvajanja u potpunosti uobičajena i normalna jer je vezanost za porodicu u tom uzrastu razvojno uslovljena. Ona je pokazatelj zdrave reakcije deteta na nepoznato.

Samim tim veoma je važno da roditelji imaju poverenja u ustanovu u kojoj ostavljaju svoje dete i medicinske sestre/vaspitačice koje će najveći deo vremena provoditi sa njihovim detetom. One su stručno osposobljene za ovakve situacije i u poziciji su da objektivnije sagledaju čitavu situaciju i znaju koje korake u kom trenutku treba preduzeti. Zato je saradnja roditelja sa vaspitačicama i medicinskim sestrama od ključnog značaja za uspešnu adaptaciju deteta na kolektiv.

Tri tipa adaptacije

U stručnoj literaturi navode se tri osnovna tipa adaptacije deteta na kolektiv:

• LAKA ADAPTACIJA koja predstavlja normalnu reakciju deteta na promenu sredine, pre svega decu koja su uspostavila sigurnu i stabilnu emocionalnu vezu sa roditeljima. U tom slučaju promene ponašanja kod dece prolaze u roku od 10 do 15 dana i dete brzo prihvata novu sredinu i raduje se dolasku u nju
• ADAPTACIJA SREDNJE TEŽINE podrazumeva promenu ponašanja kod dece u periodu od mesec dana boravka u vrtiću, prilikom koje dete uporno odbija dolazak u kolektiv
• TEŠKA ADAPTACIJA se retko sreće u praksi. Pre svega se odnosi na decu kod koje se mogu zapaziti uporne i dugotrajne reakcije i poremećaji u ponašanju koji traju i po nekoliko meseci. U tom slučaju potrebno je timsko sagledavanje problema koje uključuje vaspitačicu/medicinsku sestru, roditelje i psihologa i zajedničko pronalaženje načina da se problem prevaziđe.

Ono što je bitno napomenuti je da se u praksi vrlo retko sreće teži oblik adaptacije i da se najčešće deca bez većih problema adaptiraju na kolektiv.

Kao akreditovana Predškolska ustanova od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, "Mala škola" omogućava roditeljima da apliciraju za finansijsku pomoć od strane grada Novog Sada odnosno SUBVENCIJU!

Saveti za lakšu adaptaciju

Saveti kako da se dete lakše adaptira na kolektiv:

Predškolska ustanova Mala škola

Dobrobit vaše dece je naš glavni prioritet!

Program adaptacije

Adaptacija u proseku traje pet radnih dana i najbolje je da se počne sa adaptacijom od početka nedelje.

Predškolska ustanova Mala škola